Kabinet wil 300 man naar Afghanistan sturen

Het kabinet wil dit jaar een politietrainingsmissie van ruim driehonderd man naar Afghanistan sturen. De Nederlandse trainers en de militairen die hen beveiligen worden voor een deel bij de Duitsers in de provincie Kunduz ondergebracht.

Het kabinet neemt mogelijk vrijdag al een besluit over de missie, waarvan gedoogpartner PVV een tegenstander is. Dat schrijven NRC Handelsblad en De Telegraaf woensdag op basis van bronnen in Den Haag en Brussel. Het kabinet hoopt een deel van de oppositie over de streep te trekken.

Steun van de oppositiepartijen is nodig, omdat gedoogpartner PVV niets ziet in een nieuwe missie. Premier Mark Rutte (VVD) probeerde afgelopen maanden achter de schermen steun te verwerven bij D66, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor een nieuwe missie, maar tot dusverre kreeg hij geen garanties.

De minister-president zei daarom vorige maand dat hij het laat aankomen op een debat in de Tweede Kamer. Dan moet blijken of de kabinetsplannen kunnen rekenen op een meerderheid.

Het gaat volgens de dagbladen om een gecombineerde missie van zowel de NAVO als de EU. Vijftig politietrainers zullen volgens De Telegraaf vallen onder Eupol, de Europese politiemissie. Vooral GroenLinks en D66 hechten aan een missie onder EU-vlag. Ook blijven vier F-16 gevechtsvliegtuigen en het bijbehorende personeel in Afghanistan ter ondersteuning van de manschappen.

De PvdA is tegen een nieuwe gevechtsmissie. De sociaaldemocraten zijn wel bereid te praten over het sturen van politietrainers, maar zien niets in het meesturen van veel militairen. Het voorstel werd dan ook meteen afgeschoten door Tweede Kamerlid Diederik Samsom. "Zolang er Nederlandse gevechtstroepen meegaan om de trainers te beschermen, krijgt het plan geen steun van de PvdA", twittert hij in een reactie.

Volgens Harry van Bommel van de SP zijn de contouren van de nieuwe missie duidelijk. "Trainers maar ook veel gevechtstroepen. Die gaan geen schoenenpoetsen maar gewoon vechten." De SP was ook tegen de vorige missie in Afghanistan.