Welten neemt woorden niet terug

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten neemt niets van zijn woorden terug over het handhaven van het boerkaverbod. Tijdens een uitzending van het NTR-programma 5 jaar later zei hij sommige dingen uit het regeerakkoord over te slaan. Hij oogstte hiermee felle kritiek vanuit de Tweede Kamer.

"De korpschef blijft bij het standpunt zoals dat in de uitzending is verwoord", maakte de politie Amsterdam-Amstelland woensdagmiddag bekend. Welten zei tegen interviewer Jeroen Pauw dat als het boerkaverbod dit jaar wordt ingevoerd vrouwen die dit kledingsstuk toch dragen door agenten wel aangesproken worden, maar niet gearresteerd worden.

"Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik nog steeds mijn gezond verstand voor ik een stap maak", zei Welten. PVV-leider Wilders reageerde furieus en stelde dat Welten 'zijn biezen moet pakken' als hij niet van plan is de wet te handhaven. Hero Brinkman (PVV) wees erop dat de politie ondergeschikt hoort te zijn aan de regering. "De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn."

Ook vanuit de VVD, het CDA en de PvdA klonk kritiek op de opmerkingen van Welten.


Bernard Welten (Foto: Novum)