Zeer grote brand chemiebedrijf Moerdijk

Bij een chemiebedrijf aan de Vlasweg op bedrijventerrein Moerdijk heeft woensdag een zeer grote brand gewoed. Brandweerkorpsen uit alle Midden- en West-Brabantse gemeenten hebben het vuur bestreden. Rookwolken waren in de wijde omgeving zichtbaar. Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen.

De brand brak rond 14.30 uur uit bij het bedrijf Chemie-Pack. Het bedrijf, waar ongeveer vijftig mensen werken, heeft een tiental opslagtanks van 23.500 liter. In die tanks worden brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Deze worden door het bedrijf bewerkt en verpakt voor diverse klanten.

In verscheidene plaatsen ging in de middag het luchtalarm af om bewoners te waarschuwen voor eventueel gevaar van chemische stoffen. De brand viel ook goed te zien op satellietbeelden. 

Rookontwikkeling
Hevige rookontwikkeling (Foto: Daniël Broekers)

Update 16.27 uur

De brand valt nu onder de GRIP 4-fase waarmee het officieel een ramp is geworden. Omroep Brabant is officieel tot rampenzender benoemd. Of de grote rookwolk giftige stoffen bevat, wordt momenteel onderzocht. De omgeving waar het alarm geldt is inmiddels al uitgebreid tot aan Dordrecht.

Update 16.54 uur

De brand lijkt steeds groter te worden en steeds meer brandweer wordt opgeroepen om mee te helpen blussen. Volgens medewerkers van het chemiebedrijf ligt er ongeveer 400.000 liter zwaar kankerverwekkend chemisch materiaal opgeslagen. Een verslaggever van Omroep Brabant meldt dat hij sterke olielucht ruikt en dat er ongelooflijke vlammen zijn. Ook staan er auto's van medewerkers in brand.

Groot Materieel
Brandweer zet groot materieel in (Foto: Daniël Broekers)

Update 17.15 uur

De NOS meldt dat de brandweer verwacht de brand niet op korte termijn te kunnen blussen. De strategie zal waarschijnlijk worden dat de brandweer de brand laat uitbranden. Volgens een verslaggever van Omroep Brabant is de wind aan het draaien. Ook hoorde hij chemische vaten exploderen.

Update 17.23 uur

De brand is inmiddels overgeslagen naar het naastgelegen bedrijf Wärtsilä. Dat bedrijf is een motorenbedrijf en heeft onder andere diesel en gas in opslag. Daarnaast is de scheepvaart bij Moerdijk stilgelegd. 

Update 17.27 uur

Inmiddels in bekend geworden dat ook een tankwagen vlam heeft gevat. Drie naastgelegen bedrijven zijn ontruimd, doordat ze precies in de rook staan. Het KNMI verwacht dat de wolk richting Amsterdam en IJmuiden zal drijven. 

Update 17.36 uur

Op RTL 7 zijn enkele enorme ontploffingen te zien. Volgens een verslaggever zijn dat de tanks die achter elkaar ontploffen. Ook werd gemeld dat de brand alleen maar groter kan worden en dat de ontploffingen alleen maar groter worden.


Bron: RTL 7

Update 17.39 uur

De politie meldt dat de giftige stoffen gevaarlijk en bijtend zijn. Geadviseerd wordt om ramen en deuren gesloten te houden.

Update 17.51 uur

De politie houdt om 18.30 uur een persconferentie. Deze wordt waarschijnlijk uitgezonden op RTL 7 en Omroep Brabant.

Update 18.10 uur

Omroep Brabant meldt dat er nog steeds om de paar minuten explosies plaatsvinden op het terrein in Moerdijk. Er vliegen nu ook stukken tank door de lucht. De rook wordt als zeer gevaarlijk aangemerkt en drijft momenteel richting Rotterdam. RTV Rijnmond is rampenzender voor Zuid-Holland, maar updates over Zuid-Holland worden ook op Omroep Brabant gegeven. Ook Nederland 1 en RTL 4 verslaan rechtstreeks over de ramp.

Bluswerkzaamheden
Bluswerkzaamheden (Foto: Daniël Broekers)

Update 18.27 uur

Omroep Brabant meldt dat het lijkt alsof een deel van de bedrijven geblust is, omdat er witte rook van afkomt. De rookwolk is hoger de atmosfeer ingegaan en bevindt zich nu op 500 meter hoogte. De rook ontploft nog wel regelmatig hoog in de lucht. Of de rook wanneer die neer zal slaan voldoende verdund is om geen gevaar meer op te leveren is nog niet bekend.

Het is nu ook bekendgemaakt dat het chemische bedrijf in 2006 een dwangsom van de gemeente heeft gekregen omdat ze geen certificaat hadden voor de schuimblusinstallatie, zodat niet kon worden nagegaan of die voldoende functioneerde. Omroep Brabant raadt verder aan om, mits je in de regio Utrecht woont, ook RTV Utrecht in de gaten te houden.

Update 19.10 uur

De burgemeester van Moerdijk meldt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen tijdens de brand. Wel zijn er stoffen vrijgekomen als stikstof, zwaveldioxine en zoutzuur, maar in een lage concentratie. De vrijgekomen gifwolk vormt, tot nu toe, nog geen gevaar voor de gezondheid.

Update 19.47 uur

Via Omroep Brabant is bekendgemaakt dat er de laatste 45 minuten geen ontploffingen meer zijn geweest. De brandweer verwacht tussen 20.00 uur en 20.30 uur het sein brand meester te kunnen geven. Er wordt verder gemeld 'dat de stoffen niet giftig zijn, maar het inademen ervan niet gezond is'. Er wordt regen voorspeld in de gebieden waar de rook hangt. Of dit schadelijk is voor de volksgezondheid wordt momenteel uitgezocht.

Update 20.04 uur

Een ooggetuige ter plaatse heeft FOK! kunnen melden dat de brand zich nu heeft uitgebreid. Een van de panden naast het bedrijf zou nu ook in brand staan. Ook de NOS geeft aan dat de brand groter is geworden. Het is vooralsnog onduidelijk of de rookpluim giftige stoffen bevat. 

Update 21.31 uur

Het vuur in Moerdijk is woensdagavond weer opgelaaid. Eerder dacht de brandweer nog dat het vuur beheersbaar was. Volgens de politie is er vermoedelijk een nieuwe loods in brand gevlogen. Opnieuw zijn er vlammen van tientallen meters hoog te zien.

De aanwezige journalisten worden nu ook op een grotere afstand gehouden, waar ze eerder op de dag nog vrij konden rondlopen.

Update 21.45 uur

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de brand in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de raad woensdagavond gezegd. De eerste gegevens worden al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

Update 22.30 uur

Uit de zojuist gehouden persconferentie is gebleken dat de brandweer straks een deken van schuim over de brand gaat aanbrengen. Hierdoor zal er veel rookontwikkeling ontstaan, dit kan leiden tot irritatie aan de huid en ogen van mensen die hiermee in contact komen. Iedereen in de buurt van de brand wordt geadviseerd om binnen te blijven. Hulpdiensten overal in de regio zijn opgeroepen om eventueel te assisteren. De persconferentie verliep enigszins rommelig en werd bij de NOS zelfs onderbroken door NOS sport nieuws. Door de te verwachten extra rookontwikkeling is inmiddels de A16 deels afgesloten en ligt het treinverkeer in de omgeving stil. De brandweer geeft aan dat het in ieder geval tot 02.00 uur zal duren eer de rook zal verminderen.

Update 23.38 uur

In een nieuwsuitzending van Omroep Brabant wordt gemeld dat er nauwelijks nog vlammen te zien zijn bij het bedrijf. De brandweer lijkt het vuur te kunnen controleren. Op RTV Rijnmond wordt aangegeven dat de brand in het naastgelegen bedrijf Wärtsilä bijna uit is.

Later in de nacht werd het sein 'brand meester' gegeven. Zie voor meer foto's het forumtopic of de site van Omroep Brabant.