Vluchtelingen steeds vaker werkloos

Veel vluchtelingen zijn de afgelopen twee jaar hun baan verloren. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van de stichting Vluchtelingenwerk. Van de vluchtelingen die ruim tien jaar in Nederland wonen, ruim 21.000 mensen, werkte in 2008 ruim de helft. Vorig jaar had nog maar 44 procent een baan.

Volgens de stichting komt dat door de economische crisis. "Normaal gesproken stijgt de arbeidsparticipatie juist naarmate vluchtelingen langer in Nederland wonen. Zonder de crisis was dus zeker meer dan de helft van deze groep aan het werk geweest", zegt directrice Dorine Manson.

Gemeenten zouden zich volgens haar meer moeten inzetten voor werkloze vluchtelingen. "Ze zijn verantwoordelijk om mensen uit de bijstand naar werk te begeleiden." Manson vreest voor de bezuinigingen van gemeenten omdat de aandacht voor vluchtelingen vaak nu al ontbreekt.

Volgens Manson ligt het hoge werkloosheidscijfer niet aan de vluchteling zelf. "Veel vluchtelingen willen juist graag aan de slag om van hun nieuwe bestaan een succes te maken. Het zijn vaak ondernemende mensen, maar bij een crisis blijkt het toch ook een kwetsbare groep op de werkvloer te zijn."