Commandant marine weg om filmpjes

De Amerikaanse marine heeft dinsdag de commandant van het vliegdekschip USS Enterprise Owen Honors van zijn bevel ontheven. De reden is een aantal video's die in de jaren 2006 en 2007 aan boord van het schip zijn vertoond. In de video's worden scheldwoorden voor homoseksuelen gebruikt, masturbatiegebaren gemaakt en scènes getoond van vrouwen die met elkaar onder de douche staan. De beelden worden aan elkaar gepraat door Honors.

Volgens de opperbevelhebber van de Amerikaanse marine John Harvey laten de video's zien dat Honors over een uitermate slecht beoordelingsvermogen beschikt. "Hoewel de staat van dienst van Honors als bevelhebber van de USS Enterprise onberispelijk is, worden door zijn enorme gebrek aan beoordelingsvermogen en professionalisme vraagtekens gezet bij zijn persoon en wordt zijn geloofwaardigheid compleet ondermijnd als hij het bevel zou blijven voeren", aldus Harvey. "Nadat ik persoonlijk de video's heb bekeken die werden gemaakt terwijl hij dienst deed als officier op de Enterprise heb ik er geen vertrouwen meer in dat Honors in staat is om efficiënt leiding te geven."

Honors is inmiddels overgeplaatst en heeft een administratieve baan gekregen. De Amerikaanse marine gaat onderzoeken wat de rol van andere officiers aan boord van het schip is geweest.

Afgelopen weekend kwamen de video's in het nieuws toen de krant Virginian-Pilot een geredigeerde versie van een van de video's op zijn website publiceerde.


Commandant marine weg om filmpjes (Foto: Novum)