SP wil Wet Bibob tegen woningcorporaties gebruiken

De SP in Amsterdam-Oost wil de Wet Bibob inzetten tegen woningcorporaties. "Laat ze maar bewijzen dat ze niet crimineel handelen in plaats van dat het stadsdeel steeds achter ze aan moet lopen", zegt SP-raadslid Tiers Bakker.

De Wet Bibob wordt normaal ingezet om malafide ondernemers uit branches als de prostitutie, coffeeshops en de gokwereld te weren. Ondernemingen die hun vergunning mogelijk misbruiken om strafbare feiten te plegen kunnen op basis van de wet worden gesloten.

Bakker ziet genoeg voorbeelden om de woningcorporaties mee om de oren te slaan. "Als panden langdurig niet wind- en waterdicht zijn wordt de gezondheid van de bewoners in gevaar gebracht om meer winst te maken."

Ook wijst Bakker naar malafide medewerkers bij de corporaties De Key en Rochdale. "Corporatiedirecteuren hebben het lef om in tijden van bezuinigingen te graaien en huisjesmelken." Bij De Key werden vorig jaar twee directeuren ontslagen wegens fraude. Rochdale ontsloeg eerder een directeur die wordt verdacht van verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen. De directeur, Hubert Möllenkamp, zou hebben geleefd als een zonnekoning.

Het SP-raadslid is er niet op uit om de corporaties te sluiten. "Je moet natuurlijk ook rekening houden met de mensen die al een huis bij hen huren. Maar je kunt de corporaties wel aanpakken door ze niet toe te laten bij nieuwe projecten."

In Amsterdam-West opent de partij een meldpunt voor klachten over achterstallig onderhoud bij sociale huurwoningen, omdat de stedelijke vernieuwing volgens de SP in onder meer de westelijke tuinsteden volledig is vastgelopen. De partij wil hiermee de druk op de corporaties opvoeren. Via het meldpunt en buurtbezoeken gaat de SP de onderhoudssituatie in voormalige sloopblokken in kaart brengen.

"Jarenlang kregen huurders in Nieuw-West en andere stedelijke vernieuwingsgebieden in de stad te horen dat onderhoud aan hun woningen geldverspilling was omdat ze op korte termijn zouden worden gesloopt", zegt SP-fractievoorzitter in Nieuw-West Chris Schaeffer. "Sinds afgelopen najaar staat echter vast dat voor veel projecten voorlopig geen geld is en de sloop voor langere tijd is uitgesteld." Het ziet er volgens hem naar uit dat mensen nog jaren langer in inmiddels 'krakkemikkige huizen en verloederde buurten' moeten wonen.