Vergunning windmolenparken terecht geweigerd

Eneco heeft terecht geen vergunning gekregen om 238 windmolens in de Noordzee te bouwen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) heeft de weigering echter niet helemaal goed onderbouwd, oordeelt de rechtbank in Rotterdam in een maandag gepubliceerd vonnis.

Eneco wil 101 windmolens zo'n 40 kilometer uit de kust bij Callantsoog bouwen en 137 windmolens voor de kust in Zuid-Holland. Schultz weigerde de vergunningen echter.

Ze vreesde dat een kolonie beschermde kleine mantelmeeuwen op Texel door de bouw wordt bedreigd. Ook zouden olieboorplatforms door de windmolenparken moeilijker bereikbaar worden voor helikopters. Eneco stapte daarop naar de rechter om de weigering aan te vechten.

De methode die is gebruikt om te onderzoeken of het park invloed heeft op de meeuwen doet volgens de rechtbank geen recht aan de 'biologische werkelijkheid'. Uit deskundigenrapporten van Eneco zou blijken dat de berekeningen niet goed zijn. Op grond hiervan had de vergunning daarom ook niet mogen worden geweigerd.

Toch mag de bouw van de rechter niet doorgaan omdat olieboorplatforms inderdaad moeilijker bereikbaar worden voor helikopters als het windmolenpark wordt gebouwd.

Bij verkeer tussen twee platforms blijven de helikopters doorgaans laag vliegen omdat niemand er last van heeft en omdat stijgen en dalen veel brandstof zou verspillen. Door een windmolenpark zou dat niet meer mogelijk zijn.

De nadelen voor de uitbaters van de platforms zijn volgens de rechtbank te groot als de windmolenparken worden gebouwd. Het zou geen realistische optie zijn om hun te vragen over of om de parken heen te vliegen.