Omstreden ip-adres rapport onderuitgehaald

Het omstreden rapport dat dinsdag door advies- en onderzoeksbureau Faber werd gepresenteerd zal niet worden overgenomen door de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie, zo meldt techwebsite Tweakers.net. De ministeries zouden niet te spreken zijn over de kwaliteit van het rapport.

In het rapport werd onder meer gesteld dat politie en justitie burgers die op internet hun ip-adres verbergen scherp in de gaten moeten houden, omdat zij zich verdacht zouden maken. Het verbergen van ip-adressen zou in veel gevallen betekenen dat er sprake is van illegale praktijken die met kinderporno te maken zouden kunnen hebben. Ook adviseerden ze de overheid om internetproviders het gedrag van hun klanten te laten analyseren.

Op de kwaliteit van het onderzoek kwam al snel kritiek. Faber zou over te weinig technische kennis beschikken. Zo zou volgens het rapport een ip-adres altijd bestaan uit negen cijfers en worden toegewezen aan een computer als deze contact maakt met een webserver. Een webserver wordt in het rapport dan weer uitgelegd als 'een grote computer waardoor computers toegang krijgen tot het internet' en een DNS-server zou gelijk zijn aan een hostserver. Beiden zouden volgens de begrippenlijst uit het rapport namelijk 'grote computers waarop websites zijn opgeslagen' zijn.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom vindt dat het hele rapport moet worden verworpen. VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert twitterde eerder al dat het rapport en de aanbevelingen van de onderzoekers niet zullen worden overgenomen in verband met de slechte kwaliteit ervan.

Onderzoeksbureau Faber bleek niet bereikbaar voor commentaar.