Familie bezoekt gearresteerde Duitsers in Iran

Twee Duitse journalisten hebben voor het eerst sinds zij bijna drie maanden geleden in Iran werden opgepakt familiebezoek gehad.

De moeder van de een en een zuster van de ander mochten ongeveer een half etmaal met hen doorbrengen in een hotel in Tabriz, 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Teheran, waar de twee worden vastgehouden. Na een ontbijt met de Duitse ambassadeur en medewerkers van de Duitse ambassade kwam dinsdagochtend een einde aan het bezoek en keerden de bezoekers terug naar Teheran.

De twee journalisten, een fotograaf en een verslaggever van het blad Bild am Sonntag, werden in oktober opgepakt terwijl ze spraken met de zoon en de advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani, de Iraanse vrouw die wegens overspel tot de dood door steniging is veroordeeld. Iran heeft de tenuitvoerlegging van de straf na felle kritiek opgeschort, maar zinspeelt erop dat de vrouw mogelijk wordt veroordeeld wegens moord op haar echtgenoot. In dat geval zou zij niet worden gestenigd, maar opgehangen.

Iran houdt ook al meer dan een jaar twee Amerikanen vast, die volgens hun familie en de Amerikaanse regering tijdens een wandeling in Noord-Irak waren verdwaald en per ongeluk de grens waren overgestoken. De Iraanse autoriteiten willen hen berechten voor spionage.