Moslimgroep claimt geweld Nigeria

De radicale moslimgroep Boko Haram heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslagen en aanvallen op kerken op kerstavond in Nigeria die aan minstens 38 mensen het leven hebben gekost. De groep kondigt verdere aanslagen aan op 'ongelovigen en hun bondgenoten en iedereen die hen helpt'.

De autoriteiten gingen er al van uit dat de groep achter een deel van het geweld in de steden Maiduguri en Jos zat. Boko Haram leek in 2009 te zijn verslagen, nadat de moskee van de groep was verwoest en zijn leider was opgepakt en later in politiehechtenis overleden. Dit jaar sloeg de groep terug, met moordaanslagen op politieagenten en lokale bestuurders en een spectaculaire actie om groepsleden uit een gevangenis te bevrijden.

Westerse diplomaten zijn bezorgd dat de groep de aandacht trekt van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida. Het is onduidelijk of er al formele banden bestaan tussen Boko Haram en Al Qaida in de Islamitische Maghreb.

Nigeria telt 150 miljoen inwoners, met overwegend moslims in het noorden en christenen in het zuiden. Het geweld van kerstavond deed zich voor in het midden van het land, waar tientallen etnische groepen azen op de controle over schaarse vruchtbare grond. Het geweld heeft vaker met lokale politiek, economie en graasrechten te maken dan met geloof. De deelstaat Plateau, waarvan Jos de hoofdstad is, wordt bestuurd door christelijke politici, die moslims langs juridische weg erkenning als burgers onthouden. Hierdoor worden velen uitgesloten van felbegeerde banen bij de overheid.