Man springt van balkon Roemeens parlement

Het Roemeense parlement heeft een debat over een motie van wantrouwen donderdag afgebroken nadat een man van de publieke tribune was gesprongen, klaarblijkelijk uit protest tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering.

De man viel met een doffe dreun op de vloer, maar raakte niet ernstig gewond. Een geschrokken premier Emil Boc en andere parlementariërs snelden naar hem toe, waarna voorzitter Mircea Geoana de vergadering beëindigde.

De man, Adrian Sobaru, was een technicus van de publieke omroep, meldde de televisie. De man sprong vanaf een balkon, ongeveer 7 meter boven de bankjes van de parlementsleden. Hij droeg een wit T-shirt met de tekst: "Jullie hebben ons doorboord. Jullie hebben de toekomst van onze kinderen om zeep gebracht. Vrijheid."

Sobaru werd op een brancard weggedragen. Hij had onder meer verwondingen aan zijn gelaat. Behalve medische verzorging zou hij ook psychologische hulp krijgen, zei de directeur van ziekenhuis van de Universiteit van Boekarest.

De stemming over de motie van wantrouwen is tot nader order uitgesteld. Premier Boc toonde zich geschokt door de 'tragedie' en riep op 'in deze moeilijke tijden' de kalmte te bewaren. De Roemeense regering heeft vanwege de recessie de overheidssalarissen onlangs met een kwart verlaagd en de btw van 19 naar 24 procent verhoogd. De economie is dit jaar met ongeveer 2 procent gekrompen, vergeleken met 7,1 procent in 2009.


Man springt van balkon Roemeens parlement (Foto: Novum)