Tostrams: AEX naar de 420 punten

We hoeven niet bang te zijn voor een nieuwe zeepbel op de aandelenmarkt, er is op de Amsterdamse beurs sprake van een inhaaleffect. Dit zegt Nederlands meest bekende technisch analist Royce 'Boetie' Tostrams. Volgens hem gaat de Nederlandse beursgraadmeter, nu rond de 357 punten, de eerste maanden van 2011 naar de 400 tot 420 punten.

"Aan het begin van het jaar waren beleggers nog risicomijdend, ze kochten staatsleningen. Eind augustus, begin september zijn ze daarmee gestopt. Langzaamaan vinden beleggers hun weg naar de aandelenmarkt. Amsterdam is dit jaar achtergebleven. Zo steeg de Duitse beurs in 2010 17 procent en die van Amsterdam slechts 6 procent. We zijn nu bezig met een inhaaleffect.", aldus Tostrams donderdag in een gesprek met financieel nieuwszender RTL Z.

Tostrams: "Grote beleggers hebben de afgelopen tijd winst genomen. Nu stappen ze in fondsen als ASML, ASMI en DSM, die door hun weerstand zijn gebroken. Dat geeft de markt nieuwe impulsen, omdat het plafond in de markt weg is."

Technisch analisten proberen door het trekken van lijntjes op koersgrafieken de markt te voorspellen. Zo zei Tostrams in maart 2009 dat de AEX 'het ravijn in ging' en dat de bodem nog zoek was. Vervolgens begon de AEX aan zijn grootste beursrally ooit.