Brood jarenlang te duur door kartelafspraken

Nederlanders hebben jarenlang te veel betaald voor hun brood en andere meelproducten vanwege verboden prijsafspraken in de meelsector. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aan meelproducenten in Nederland, België en Duitsland boetes opgelegd van in totaal 81,6 miljoen euro.

Dat heeft de NMa, dat voor het onderzoek samenwerkte met andere Europese mededingingsautoriteiten, woensdag bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter van de NMa Pieter Kalbfleisch spreekt van een ernstige zaak. "Alle Nederlanders eten dagelijks brood of andere meelproducten en kunnen gedupeerd zijn door deze kartelafspraken."

Vijftien bedrijven, die het overgrote deel van de Nederlandse meelmarkt in handen hebben, hebben volgens de NMa in wisselende samenstelling de markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken.

De meelmarkt groeit al jaren niet meer omdat de consument niet meer brood is gaan eten. Tussen 2001 en 2007 verdeelden verschillende meelfabrikanten de markt om toch een gegarandeerde afzetmarkt te hebben. Zo werd besloten om elkaars klanten niet over te nemen.

Daarnaast werd een concurrent die niet meedeed aan de kartelafspraken, opgekocht en uit de markt gehaald. Ook werd een complete meelfabriek in Bergen op Zoom via een stroman gekocht en ontmanteld om te voorkomen dat zich daar ooit nog een nieuwe concurrent zou kunnen vestigen.


Brood jarenlang te duur door kartelafspraken (Foto: Novum)