Lelystad had koudste nacht

Het was de afgelopen dagen op een aantal plaatsen erg koud. Lelystad spande de kroon. Daar wees de thermometer maandag rond middernacht -16,9 graden aan. Volgens het KNMI is dat voorlopig de laagste temperatuur van deze winter.

Herwijnen noteerde -16,3 graden. Het weerinstituut noemt het 'opmerkelijk' dat het hier midden op de dag in de mist 11 graden vroor. De komende nacht ligt de gemiddelde minimumtemperatuur op -6, maar overdag stijgt het kwik weer tot boven het vriespunt.

Komende nacht bestaat vooral in Limburg en het oosten van Brabant kans op ijzel, waardoor het lokaal zeer glad kan worden. Woensdag kan het op meer plaatsen ook weer sneeuwen. Het KNMI waarschuwt weggebruikers in het hele land nog altijd voor gladheid.

Een groot deel van het land kan rekenen op een witte kerst, zo meldde KNMI-weerman Harry Geurts eerder dinsdag. Hoewel de sneeuw door het kwakkelweer, het gestrooi en het verkeer wel vaak bruin zal kleuren.

De meeste sneeuw ligt nog steeds in Zeeland, zo'n vijftien tot twintig centimeter. Wilhelminadorp meldde dinsdagochtend 26 centimeter, Wijk aan zee 25 en Zandvoort 21. In de rest van het land ligt op veel plaatsen tien tot vijftien centimeter. In het noorden ligt relatief weinig en is het op sommige plekken zelfs nog groen.