Nederlands marineschip naar Ivoorkust

Het Nederlandse bevoorradingsschip Amsterdam gaat naar Ivoorkust. Ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en Defensie Hans Hillen (CDA) hebben positief gereageerd op een verzoek om maritieme steun van de Franse regering.

Frankrijk coördineert de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust. De Amsterdam gaat voor een korte overbruggingsperiode naar het West-Afrikaanse land en wordt vooral ingezet als bevoorrader. Zo nodig kan het marineschip ook veiligheidsoperaties ondersteunen.

Vanwege de gespannen situatie in Ivoorkust worden voorbereidingen getroffen om de veiligheid van Europese burgers te kunnen garanderen. In Ivoorkust verblijven momenteel nog 32 Nederlanders. Sinds Buitenlandse Zaken de in Ivoorkust verblijvende Nederlanders vorige week adviseerde te vertrekken, hebben achttien Nederlanders het land verlaten.

De Amsterdam was onderweg terug van deelname aan de anti-piratenmissie bij de kust van Somalië en zou donderdag de haven van Den Helder binnenvaren. De terugkeer in Ivoorkust wordt nu in de tweede helft van januari verwacht.

De situatie in Ivoorkust is gevaarlijk na de presidentsverkiezingen van vorige maand. Sinds eind november is een avondklok van kracht. Ook buitenlanders zouden een doelwit vormen. De VN, de Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten hebben Alassane Ouattara, de rivaal van Laurent Gbagbo, aangewezen als winnaar en willen dat Ggagbo aftreedt. De VN besloot maandag de missie in Ivoorkust met een halfjaar te verlengen en legde de eis van Gbagbo tot terugtrekking van de troepen naast zich neer.


'Amsterdam' naar Ivoorkust (Foto: Novum)