Prijzen koopwoningen dalen

De prijzen van Nederlandse koopwoningen zijn in november 2010 wederom gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Verkochte bestaande koopwoningen waren gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in november 2009. De prijsdaling was gelijk aan die van oktober. De prijzen zijn al bijna twee jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

De prijsindex stond in november 7 procent lager dan in augustus 2008, toen deze het hoogste niveau ooit bereikte.

Twee-onder-een-kapwoningen daalden in november het meeste in prijs. De verkoopprijzen hiervan lagen volgens het CBS 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Ook appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen waren goedkoper. Vrijstaande woningen waren nagenoeg even duur als in november 2009.

Ook ten opzichte van oktober 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen. Met 0,3 procent was deze daling wel iets kleiner dan die van oktober ten opzichte van september, toen de daling 0,5 procent bedroeg.

In november wisselden ruim 10.000 bestaande woningen van eigenaar, 1 procent meer dan in november 2009. In de eerste elf maanden van 2010 werden evenveel woningen verkocht als in dezelfde periode in 2009, aldus het CBS.