Opstandelingengroepen SomaliŽ gaan samen

De twee grootste opstandelingengroepen in Somalië gaan als één groep verder. Op deze wijze willen zij de zwakke door de Verenigde Naties gesteunde Somalische regering verslaan. Dat heeft een woordvoerder van één van de groepen zondag gezegd.

De Islamitische Partij (IP) en de aan Al Qaida gelieerde militie Al Shabab verenigen de krachten en strijden voortaan verder onder de naam van Al Shabab, aldus Sheik Mohamed Osman Arus, een van de leiders van de IP.

Strijders van de IP zijn diverse malen verslagen door Al Shabab, maar Arus ontkent dat het samengaan van de militie bedoeld is om het gezicht van de partij te redden. De geplande unie is een 'bonus voor de mujahideen en een vloek voor de indringers en huurlingen', zei hij.

Het samengaan wordt binnenkort officieel bekendgemaakt, maar wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend.

In het verleden veroordeelde de IP de tactieken van Al Shabab, zoals het gebruik van zelfmoordaanslagen en standrechtelijke executies. Ook de trouw aan Osama bin Laden zinde de IP niet. De Islamitische Partij heeft zo'n 2500 tot 3000 strijders en streeft een nationalistische agenda na. Al Shabab haalt zijn inspiratie uit de islamitische Wahhabi-ideologie.