WikiLeaks: VS vreest biowapens uit Indiaas lab

De gebrekkige beveiliging van Indiase laboratoria kan deze instellingen tot doelwit maken van terroristen die de hand willen leggen op biologische wapens. Dat staat in een vrijdag door WikiLeaks op de website van The Guardian gepubliceerd geheim document van de Amerikaanse ambassade in New Delhi.

De Indiase regering zou de kans op een aanslag met biologische wapens uiterst klein achten, aldus de memo uit juni 2006. Een groter risico vormt de mogelijkheid die terroristen hebben om uit Indiase laboratoria 'bacteriën, parasieten, virussen en giftige stoffen' te stelen voor aanslagen elders.

"Terroristen die waar dan ook in de wereld aanslagen beramen kunnen de geavanceerde biotechnologie-industrie van India en zijn grote biomedische onderzoeksgemeenschap gebruiken als potentiële bronnen van biologische wapens", aldus de memo. "De uitgebreide luchtverbindingen van New Delhi met de rest van de wereld en de kwetsbaarheden waar op luchthavens gebruik van kan worden gemaakt, kunnen bewuste en onbewuste dragers gevaarlijke stoffen eenvoudig het land in of uit brengen."

"Het is niet moeilijk om hier een faciliteit te betreden om een dodelijke biologische stof mee te nemen", zegt een anonieme deskundige in het telegram. "De harde werkelijkheid is dat je een bewaker kunt omkopen met een pakje sigaretten om binnen te komen", zegt een andere.

Eén bron zei dat ook de duizenden wetenschappers een probleem vormen. "Het werven van Indiase wetenschappers door anti-Amerikaanse extremisten, voor ideologische doeleinden of voor commercieel gewin, kan een grote dreiging vormen."