Acht jaar cel voor fatale scooterrit Nijmegen

De twee mannen die begin januari met een gestolen scooter een dodelijk ongeval veroorzaakten in de Nijmeegse binnenstad, moeten respectievelijk acht jaar en zestien maanden de cel in. De rechtbank in Arnhem legde een van hen vrijdag ook een rijontzegging van tien jaar op. Justitie had zeven en zes jaar cel en een rijontzegging van acht en tien jaar geëist tegen het tweetal.

Het duo, Mohamed el G. (20) en Mohamed S. (19), was op de vlucht voor de politie. Volgens justitie reden de twee met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en werden alle verkeersregels geschonden. Aan de dollemansrit kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad aan de St. Canisiussingel. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

S. uit Nijmegen werd vrijgesproken van doodslag, omdat hij de bijrijder was en geen mogelijkheid had om in te grijpen, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel.

De 20-jarige El G. uit Beuningen kreeg een zwaardere straf opgelegd dan geëist. Volgens de rechters blijkt uit zijn handelen 'een grote mate van onverschilligheid en respectloosheid tegen andere mensen' Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met een eerdere veroordeling wegens huiselijk geweld en de grote maatschappelijke onrust die ontstond na het fatale ongeval.

De twee ontkennen beiden de scooter te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen. De 18-jarige broer van El G. kwam begin dit jaar ook in het nieuws toen hij twee journalisten van dagblad De Gelderlander bedreigde. De jongere broer wilde niet dat het dagblad over het ongeval en de bedreiging zou schrijven. De Gelderlander besloot het artikel uiteindelijk niet te plaatsen. De hoofdredacteur ontkent voor de bedreiging te zijn gezwicht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongere broer in april tot 51 dagen cel voor de bedreiging.