Nog geen vonnis in moordzaak Zeist

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag nog geen straf opgelegd in de Zeister brandmoord. De rechtbank oordeelde in een tussenvonnis dat het onderzoek naar de 29-jarige verdachte niet volledig is geweest en heeft de zaak heropend. Het Openbaar Ministerie had onlangs 23 jaar celstraf geëist.

De 29-jarige vrouw vermoordde volgens het OM in december vorig jaar uit jaloezie een andere vrouw op een galerijflat in Zeist door haar met een brandbare vloeistof te overgieten en haar in brand te steken. Het slachtoffer overleed kort daarna in een ziekenhuis. Getuigen verklaarden dat de vrouw moest huilen toen bekend werd dat het slachtoffer ging trouwen met de man die zij leuk vond.

De rechtbank kon nog niet oordelen of de verdachte toerekeningsvatbaar was en wil dat ze nader wordt onderzocht. Een psycholoog van het Pieter Baan Centrum zei dat de vrouw klem zat tussen twee culturen. "Ze kwam in een spagaat tussen de twee culturen en het is goed denkbaar dat er een intern conflict bestond tussen het leven dat ze wilde, in vrijheid en autonomie, en de wens van haar familie voor het behoud van de eer van de familie en de traditioneel Afghaanse normen en waarden en de angst voor verstoting."

Op een aansteker die op de galerij van de flat werd gevonden is DNA-materiaal van de 29-jarige aangetroffen. Daarnaast heeft een getuige verklaard dat ze op 9 december, twee dagen na het incident, een brandwond op haar rechterhand had.

De rechtbank kwam wel al tot de voorlopige conclusie dat de vrouw het slachtoffer door brandstichting van het leven heeft beroofd. De vrouw had zich bij de politie gemeld met de mededeling dat ze vermoedelijk iemand vermoord had, maar zegt zich niets te kunnen herinneren. Ze heeft verschillende verhalen verteld over het ontstaan van de wond.

Wanneer de zaak weer voor de rechter komt is nog niet bekend. In ieder geval binnen drie maanden volgt weer een zitting.