Winkelier Moerkapelle niet vast na dood overvaller

Een winkelier die in Moerkapelle een overvaller van zich afsloeg waardoor deze uiteindelijk omkwam is dinsdag niet opgepakt. Justitie laat weten in de zaak een nieuwe richtlijn toe te passen die officieel pas 1 januari ingaat.

De nieuwe richtlijn houdt in dat iemand die zich met geweld verdedigt tegen een ander die geweld gebruikt niet meteen in de cel wordt gezet. Hij wordt nog wel aangemerkt als verdachte, maar kan het onderzoek thuis afwachten.

Bij de overval drongen twee Delftenaren van 19 en 20 jaar dinsdagochtend een supermarkt aan de Dorpsstraat in Moerkapelle binnen. Ze bedreigden vier aanwezigen en dwongen hen een kluis te openen. Daarbij werd twee keer met een vuurwapen geschoten.

Nadat geld uit de kluis aan de overvallers was gegeven, kwam het tot een gevecht. Wat er precies is gebeurd, wordt volgens justitie nog onderzocht. Volgens De Telegraaf duwde een 62-jarige winkelier de 20-jarige gewapende overvaller van zich af, waardoor deze van de trap viel en zijn nek brak. De overvaller overleed die avond. De 19-jarige overvaller is aangehouden. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde de nieuwe richtlijn maandag aan. Hij vindt dat iemand die een overvaller overmeestert 'eerder een pluim dan een politiecel' verdient. Het zou als buitengewoon onrechtmatig worden ervaren als iemand in zo'n geval wordt opgepakt.