Assange blijft voorlopig vast

Een Britse rechter heeft dinsdag toegestaan dat WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange op borgtocht wordt vrijgelaten. Eerder gaf de advocaat van Assange aan dat zijn cliënt bereid is een elektronische enkelband te dragen en op een vast adres te verblijven. Zweden tekende beroep aan tegen de beslissing en in afwachting van de behandeling daarvan blijft Assange voorlopig vastzitten.

De 39-jarige Australiër vecht uitlevering naar Zweden aan, waar hij wordt gezocht voor verkrachting en seksuele intimidatie. Assange had zich aangegeven bij de politie en zat de afgelopen week in een gevangenis in Londen.

Een groep internationaal bekende figuren onder wie filmmaker Michael Moore heeft tweehonderdduizend pond (237.000 euro) vergaard om de borgsom van Assange te betalen. Vaughn Smith, oprichter van de Londense journalistensociëteit The Frontline Club, heeft volgens advocaat Geoffrey Robertson aangeboden Assange onder te brengen in zijn landhuis in Zuid-Engeland, niet ver van een politiebureau.

Advocate Gemma Lindfield, die de Zweedse autoriteiten vertegenwoordigde, vroeg het hof geen borgsom toe te staan, omdat de aanklachten in Zweden ernstig zijn, Assange slechts losse banden heeft met Groot-Brittannië en omdat hij geld genoeg heeft om 'zich uit de voeten te maken'. Het Britse High Court moet het Zweedse beroep binnen 48 uur behandelen.

Assanges moeder Christine is uit Australië naar Groot-Brittannië overgekomen en heeft tien minuten met haar zoon gesproken. Via haar liet Assange weten achter zijn overtuiging en idealen te blijven staan, die hem er toe hebben gebracht aan WikiLeaks toegespeelde vertrouwelijke berichten van Amerikaanse diplomaten openbaar te maken. "Dit proces heeft mij gesterkt in de overtuiging dat ze (de idealen, red.) waar en juist zijn."

In de verklaring via zijn moeder en Australische media noemde Assange bedrijven als MasterCard, Visa en PayPal, die hun banden met WikiLeaks hebben verbroken, 'werktuigen van het Amerikaanse buitenlands beleid'. "Ik doe een beroep op de wereld mijn werk en mijn mensen tegen deze illegale en immorele aanvallen te beschermen."


(Foto: Novum)