CDA naar zeventien zetels in peiling

Het gaat het CDA electoraal niet voor de wind. De partij verliest zondag een zetel in de peiling van Maurice de Hond en komt uit op zeventien. Dat is evenveel als de SP, die er ook een verliest.

De VVD voert de lijst aan met 35 zetels. De PVV staat comfortabel tweede met 27 zetels, een meer dan vorige week. PvdA stijgt er een en komt op achttien. Bij de overige partijen zijn er geen wijzigingen.

Coalitiepartners VVD en CDA en gedoogpartij PVV halen volgens de peiling in de Tweede Kamer een meerderheid van 79 zetels. Of dit in het voorjaar ook het geval zal zijn in de Eerste Kamer, valt moeilijk te voorspellen. Dat hangt volgens de opiniepeiler sterk af van de opkomst, de kwaliteit van de campagnes en de politieke situatie in de weken voor de verkiezingen op 2 maart.

Juist omdat het spannend wordt, kan de invloed van niet-landelijke partijen bij deze provinciale verkiezingen groot worden, denkt De Hond. Een op de tien kiezers geeft volgens hem aan een stem op dergelijke partijen te overwegen.