Jacqueline Govaert ook solo succesvol

Jacqueline Govaert weet ook zonder haar voormalige bandmaatjes van Krezip de ene na de andere nominatie in de wacht te slepen. De zangeres maakt dit jaar kans op drie 100% NL Awards. De radiozender maakte de genomineerden donderdag bekend.

Govaert dingt in drie van de vier categorieën mee, maar heeft geduchte concurrentie van artiesten als Marco Borsato, Gerard Joling en Jan Smit. Grootste kanshebber is Caro Emerald, die in alle vier de categorieën is genomineerd.

Emerald dingt mee in de categorieën Artiest, Album, Hit en Nieuwkomer van het Jaar. De zangeres maakte vorig jaar geen kans op de prijzen, omdat toen alleen Nederlandstalige nummers werden onderscheiden. Dit jaar dingt ook Engelstalige muziek mee.

Van die nieuwe regel profiteren diverse artiesten. X Factor-winnaar Jaap is tweemaal genomineerd, Alain Clark sleept drie nominaties in de wacht. Ilse DeLange dingt met haar Engelstalige repertoire drie keer mee naar een prijs en ook Govaert vaart wel bij de nieuwe regel.

De artiesten weten in de eerste week van het nieuwe jaar of ze in de prijzen zijn gevallen. Eén prijs is al uitgereikt: René Froger mocht begin november, de week waarin hij 50 werd, een oeuvreprijs in ontvangst nemen. De overige beeldjes worden op 11 januari uitgedeeld door Albert Verlinde. Tot het eind van het jaar kan via internet gestemd worden.

De 100% NL Awards van vorig jaar gingen grotendeels naar Volendam. Nick & Simon werden uitgeroepen tot Artiest van het Jaar, terwijl Jan Smits duet met Damaru werd verkozen tot Hit van het Jaar. Het Album van het Jaar was volgens de luisteraars van 100% NL afkomstig van Guus Meeuwis. Hansen Tomas kreeg de prijs voor Nieuwkomer van het Jaar.


Jacqueline Govaert (Foto: Novum)