Groot studentenprotest tegen hoog collegegeld

Uit protest tegen het hogere collegegeld dat het kabinet wil invoeren voor studenten die te lang over hun studie doen, wordt een 'grote studentenmanifestatie' georganiseerd. Voor het protest werken het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Kamer van Verenigingen en de Landelijke Studenten Vakbond samen.

Het protest moet medio januari in Den Haag worden gehouden. Het kabinet wil studenten die langer dan vijf jaar over hun studie doen vijfduizend euro per jaar laten betalen in plaats van tweeduizend euro. De studentenorganisaties spreken van een boete en vrezen dat het hoger onderwijs hierdoor minder toegankelijk wordt.

Het kabinet wil de maatregel volgend jaar invoeren, waardoor ook studenten die al aan hun studie zijn begonnen onder de nieuwe regeling vallen. Het moet nog blijken of dat juridisch houdbaar is.

Eerder waren er al kleinere studentenprotesten in Delft, Den Haag en Groningen. Vrijdag volgen Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. De organisaties spreken van een voorproefje van wat er in januari op het Malieveld gaat gebeuren. "Alleen het terugtrekken van dit voorstel kan studenten nog tegenhouden om massaal in actie te komen."