'Asielzoekers nog steeds bij vorst op straat gezet'

Ondanks de toezegging dat uitgeprocedeerde asielzoekers met vrieskou niet op straat worden gezet, gebeurt dit toch. De afgelopen dagen is dit gebeurd in de asielzoekerscentra Geeuwenbrug en Emmen. Woensdag gebeurt het bij het asielzoekerscentrum Apeldoorn, schrijft Trouw.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zei een week geleden tijdens een debat in de Tweede Kamer dat 'onder deze winterse omstandigheden' geen mensen worden uitgezet. "Dat is eigenlijk vanzelfsprekend." Temperaturen waarbij niet mag worden uitgezet, wilde hij niet noemen. Asielzoekerscentra gaan er volgens hem 'verstandig' mee om.

Toen de oppositie aanhaalde dat twee weken geleden een gezin met een baby op straat is gezet, beloofde Leers de asielzoekerscentra erop te wijzen dat zoiets niet de bedoeling is als het vriest. PvdA-Kamerlid Hans Spekman stelde dinsdag voor de koudweerregeling te volgen.

Die regeling houdt in dat GGD-artsen bepalen of daklozen moeten worden aangespoord binnen te overnachten. In Amsterdam worden daklozen van straat gehaald en naar een opvangplek gebracht. De motie van Spekman werd echter verworpen.

Leers wil de beoordeling niet overlaten aan GGD-artsen, maar aan de azc's. "Neem van mij aan dat de mensen daar altijd in het belang van de asielzoekers handelen. Mocht dat fout gaan, dan ben ik degene die u mag aanspreken", citeert de krant de minister.

Spekman kondigt aan de minister woensdag meteen aan te spreken. "Ik ben het spuugzat: dit is een lapdance van Leers op schoot van Geert Wilders."

De krant sprak met een echtpaar dat woensdag op straat wordt gezet, Harut en Maria Melkenyan uit Armenië. "Het is koud, mijn man heeft hoge koorts. We kennen niemand waar we eventueel terechtkunnen", zegt Maria in de krant.


Asielzoekers toch op straat gezet ondanks de kou (Foto: Novum)