Greenpeace bezet kolencentrale Eemshaven

Dertig actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagavond de bouwplaats van een kolencentrale van Essent in de Groningse Eemshaven bezet. De bedoeling is dat elf klimmers in drie hoge hijskranen een klimmerskamp installeren en op een hoogte van honderd meter spandoeken ophangen, laat Greenpeace weten.

Volgens de organisatie hebben de actievoerders genoeg voorraden bij zich om de bezetting 'een lange tijd' vol te houden. Essent wil volgens Greenpeace in de Eemshaven de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland bouwen, aan de rand van de Waddenzee.

Kolencentrales vormen volgens Greenpeace een bedreiging voor het klimaat vanwege de CO2-uitstoot. De Waddenzee zou worden vervuild door koelwater en de uitstoot van fijnstof, dioxine en zware metalen.

Ook energiebedrijf Nuon heeft plannen voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven, aldus Greenpeace. Campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Agnes de Rooij zegt dat 'terwijl op dit moment in Cancún gezocht wordt naar een oplossing voor gevaarlijke klimaatverandering, deze energiegiganten blijven investeren in ouderwetse en vervuilende kolencentrales'. "Als deze plannen doorgaan, neemt de CO2-uitstoot van de energiesector in Nederland met een kwart toe."

Met de actie vraagt Greenpeace Essent te stoppen met het plan. "Het is nog niet te laat om het tij te keren: Essent kan alsnog besluiten de bouw van de kolencentrales te stoppen en de verantwoordelijkheid te nemen in de noodzakelijke omslag naar schone energie", zegt De Rooij.