Lerarenvakbond kondigt staking aan

Leraren in het voortgezet onderwijs leggen woensdagmiddag hun werk neer. De vakbond Leraren in Actie roept leraren op dan naar het Plein in Den Haag te komen. Voorzitter van de vakbond Peter Althuizen was zondagochtend niet bereikbaar om toe te lichten hoeveel leraren aan de actie meedoen.

De actie zou worden gesteund door vicefractievoorzitter van de PvdA Mariëtte Hamer. In een vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen motie van Hamer stond dat het Nederlands onderwijs in de wereldwijde top vijf moet komen. De vakbond heeft Hamer als naamgever voor de actie gekozen, omdat de bond erop wil 'hameren' dat leraren de 'valse beloftes' zat zijn. Van de beloften die voor de verkiezingen zijn gedaan, is volgens de vakbond niets terechtgekomen. In plaats van in onderwijs te investeren zou er vooral worden bezuinigd. Ondanks een motie waarin de Kamer zegt dat het salaris van leraren moet meegroeien met de marktsector heeft het voortgezet onderwijs sinds 1 augustus geen lopende cao meer.

Ook zou de hoge werkdruk moeten worden aangepast. Dat zou onder meer kunnen door het maximum aantal leerlingen per klas te verlagen naar 24. De lerarenvakbond presenteert woensdag een voorbeeld-cao waarin de leraren per 1 augustus 2 procent loonsverhoging krijgen.