WikiLeaks.org niet meer bereikbaar

Het internetadres van onthullingenplatform WikiLeaks is sinds donderdagavond niet meer bereikbaar. De Amerikaanse domeinnaamprovider EveryDNS, die het adres WikiLeaks.org beheert, laat de site niet meer oproepen. Dat is volgens de provider gebeurd omdat aanhoudende aanvallen op het domein het hele netwerk van EveryDNS dreigden te verstoren. EveryDNS beheert de toegang tot ongeveer een half miljoen websites.

WikiLeaks bevestigde via Twitter dat het onbereikbaar was. ("WikiLeaks.org domain killed by US everydns.net after claimed mass attacks.")

Het platform heeft de regeringen van de Verenigde Staten en vele andere landen te kijk gezet door honderdduizenden vertrouwelijke of geheime berichten over de oorlogen in Irak en Afghanistan en meer recentelijk rapporten van Amerikaanse diplomaten openbaar te maken.

Eerder haalde Amazon.com WikiLeaks van zijn servers. WikiLeaks had serverruimte gehuurd om de documenten op te slaan. Nadat dit bekend was geworden, hadden Amerikaanse politici Amazon onder druk gezet hier een eind aan te maken. De website maakt nu alleen nog gebruik van een Zweedse provider, Bahnhof.

WikiLeaks is nog wel direct via haar ip-adres te benaderen op http://46.59.1.2/