Gullit: "WK-bid klopt helemaal"

Het HollandBelgiumBid vertrekt vandaag met een delegatie naar Zürich waar donderdag besloten wordt welke landen het wereldkampioenschap voetbal van 2018 en 2022 mogen gaan organiseren. President van het Bid Ruud Gullit heeft alle vertrouwen in een goede afloop voor Nederland en België.

"Onze kansen waren al goed, ze zijn alleen maar gestegen," zei hij tegen het AD. Hij denkt dan ook dat het Bid concurrenten als Engeland en Rusland kan verslaan. "Natuurlijk! We hadden al een goede kans en die is door onze lobby alleen maar toegenomen. Ons bid zit zo verschrikkelijk goed in elkaar. Het klopt aan alle kanten. Er was in eigen land ook wel kritiek op, maar dat kwam doordat niet iedereen het bidboek goed gelezen had, terwijl het toch een openbaar stuk was. Het is een prima werkstuk, gedragen door beide regeringen en goed beoordeeld door de FIFA."

Er was kritiek op het ontbreken van overheidssteun, iets wat FIFA-president Sepp Blatter volgens Gullit niet ontgaan is. "Ja, maar daarom was het goed dat onze premier, de heer Rutte, hem gebeld heeft. Dat was een topactie. Nu weet de FIFA dat onze regering er helemaal achter staat, maar dat er wel Europese regels zijn waaraan we ons moeten houden, geen probleem."

Nederland en België hebben de afgelopen tijd veel gelobbyd om stemmen te winnen. "We hebben iets goeds te vertellen. We zijn bij alle organisaties en kiesmannen langs geweest. We hebben geen onzin verkocht en met veel respect ook naar hun verhalen geluisterd. Ik denk dat we zeer serieus genomen worden. Daar zit hem ook de winst die we al binnen hebben," ging Gullit verder.

"Wij hebben op alle mogelijke manieren aangetoond dat we dat kunnen. Op papier, in gesprekken maar ook door te wijzen op het verleden. Het EK van 2000 hadden we al en er zijn in geen land ter wereld zo veel grote clubfinales gespeeld als bij ons."

Volgens Gullit zijn de kansen voor de lage landen dan ook gestegen. "Dat zijn kleine dingen. Ik hoorde in een lift in Rio een stel journalisten over ons zonder dat ze mij in de gaten hadden. Die waren echt onder de indruk van ons verhaal."