Hillen: nee tegen Afghanistan-missie is gênant

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vindt het gênant als Nederland niet aan een nieuwe missie in Afghanistan begint. Dat zegt hij zaterdag in de Volkskrant. "Als je een bepaalde betrokkenheid hebt getoond, maak je het af. Punt uit."

Hillen wijst erop dat alle NAVO-landen in Afghanistan actief zijn. "Als wij in Afghanistan zeggen dat het welletjes is geweest, toedeloe, ben je in de ogen van andere landen opportunistisch."

Het CDA is volgens hem onterecht 'de lokroep gaan volgen van het progressieve denken'. Hij wijst erop dat christen-democratische partijen bijna altijd conservatief zijn. "Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens tweeduizend jaar oud is."

Het CDA zou met zijn koers nu uitkomen waar de CDU/CSU in Duitsland al jaren zit, 'en daar horen wij ook'. Het is volgens hem niet christen-democratisch om alle verantwoordelijkheden bij de overheid te leggen. 'Evangelisch radicalisme' zou de afgelopen veertig jaar meer ruimte hebben gekregen dan dit idee. Volgens Hillen is het goed als anderen elkaar uit zichzelf helpen, maar ontstaat onrust als een samenleving daartoe bij wet wordt gedwongen, omdat het dan 'nooit genoeg' is.