Saudi-ArabiŽ pakt Al Qaidaleden op

De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben de afgelopen maanden 149 Al Qaidaverdachten opgepakt. Daarmee zijn aanslagen in het koninkrijk op regeringsfunctionarissen, mediapersoonlijkheden en burgerdoelen voorkomen. Het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit vrijdag meegedeeld.

De gearresteerde militanten opereerden in drie afzonderlijke netwerken en verscheidene losse cellen, zei een woordvoerder. Onder hen waren 25 buitenlanders en één vrouw. Bij huiszoekingen werden wapens en zeshonderdduizend dollar in contanten in beslag genomen. De verschillende groepen hadden banden met het buitenland, wierven geld en trainden hun leden in het gebruik van wapens en het maken van explosieven. Sommige leden werden naar conflictgebieden buiten Saudi-Arabië gestuurd, zei de woordvoerder, die geen bijzonderheden gaf.

Saudi-Arabië leek Al Qaida sinds een reeks aanslagen vanaf 2003 redelijk onder de duim te hebben. Sommige belangrijke militanten wisten echter te ontkomen naar het buurland Jemen, van waaruit nu aanslagen in Saudi-Arabië en elders worden beraamd.