Rusland opent fabriek voor vernietiging c-wapens

Rusland heeft vrijdag in Potsjep, 250 kilometer ten zuidwesten van Moskou, een nieuwe fabriek voor de ontmanteling van chemische wapens geopend. De fabriek, aan de grens met Oekraïne en Wit-Rusland, is de laatste in een serie van zes fabrieken die het chemische wapenarsenaal van Rusland moeten vernietigen. De fabriek in Potsjep gaat rond de 7500 ton zenuwgas verwerken, omgerekend zo'n 19 procent van de voorraad.

De fabriek, gelegen in een dichtbegroeid berkenbos, is van groot belang voor Rusland, omdat het land heeft beloofd alle chemische wapens in april 2012 vernietigd te hebben. Deze deadline wordt echter niet gehaald zei Viktor Cholstov, de Russische minister van Industrie en Handel. Rusland heeft volgens hem nog zeker twee tot drie jaar nodig.

De oorzaak van de vertraging is volgens Cholstov een tekort aan geld. De regering heeft volgens hem maar weinig bijgedragen en internationale donoren wisten slechts 60 procent van de benodigde fondsen bijeen te brengen. In augustus meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ook al dat de deadline niet zou worden gehaald.

Niet alleen Rusland maar ook de VS heeft problemen om de deadline van 2012 te halen.


Rusland vernietigt chemische wapens (Foto: Novum)