Eerste veroordeling voor kraakverbod

In Utrecht zijn vrijdag voor het eerst in Nederland zes krakers veroordeeld voor het nieuwe kraakverbod. Ze kregen een werkstraf van veertig uur opgelegd. Twee andere verdachten gingen vrijuit door een procedurefout. Het OM had tegen één kraker vijf weken cel en tegen de anderen werkstraffen van zeventig tot veertig uur geëist.

De krakers werden op 1 november uit het oude KPN-gebouw in Utrecht gezet, een maand na invoering van het kraakverbod. De verdediging van de krakers vond dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard, omdat de Hoge Raad eerder bepaalde dat niet zomaar mag worden ontruimd. Krakers moeten de kans krijgen vooraf naar de rechter te stappen om hun ontruiming aan te vechten.

De rechter vond dat de krakers wel konden worden veroordeeld, maar legde wel lagere straffen op dan geëist. Twee van de acht werden vrijgesproken omdat uit het proces-verbaal niet bleek dat ze in het kraakpand waren tijdens de ontruiming. Volgens een woordvoerder van het OM was dat een foutje in het proces-verbaal. Het OM gaat mogelijk in beroep.