Explosies gehoord op Yeonpyeong

Op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, dat dinsdag door Noord-Korea werd bestookt met artilleriegranaten, werd vrijdag wederom het geluid van artillerievuur gehoord. Volgens een bron bij de Zuid-Koreaanse strijdkrachten waren twee explosies te horen. Momenteel wordt uitgezocht wat er aan de hand is.

Noord-Korea uitte donderdag opnieuw dreigende taal jegens het zuiden. Als Zuid-Korea niet ophoudt met zijn 'militaire provocaties' gaan de Noord-Koreaanse strijdkrachten over tot 'een tweede en een derde krachtige vergeldingsaanval', liet het regime in Pyongyang weten.

Het dreigement uit Pyongyang kwam nadat de woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak had gezegd dat extra troepen worden gestuurd naar de Zuid-Koreaanse eilanden bij de grens met het noorden. Bovendien staat er voor eind deze maand een gezamenlijke militaire zee-oefening met de Verenigde Staten gepland. Dergelijke oefeningen zijn het noorden een doorn in het oog.

Zuid-Korea besloot tot troepenversterking op de eilanden nadat Yeongpyeong dinsdag door Noord-Korea was bestookt met artilleriegranaten, waarbij vier doden vielen en zeker dertig gebouwen werden verwoest. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een van de 'ergste incidenten' sinds het einde van de Koreaanse oorlog.

Hoewel er vaker confrontaties tussen beide landen zijn geweest, was dit de eerste keer dat burgerdoelen werden geraakt. Volgens een analist betekent de dood van burgers voor veel Zuid-Koreanen dat de schermutselingen een andere fase zijn ingegaan.