Doden door medische fouten hoog

Ondanks dat er veel wordt gedaan om de veiligheid in de zorg te verbeteren, blijft het aantal onnodige doden hoog. Waarschijnlijk had 5,5 procent van alle sterfgevallen in het ziekenhuis kunnen worden voorkomen. Dat bevestigt het medisch onderzoekscentrum Nivel na berichtgeving in de Volkskrant.

In 2008 overleden 1960 patiënten door fouten. Vier jaar eerder waren dat er 1735. Het aantal mensen dat schade heeft geleden steeg van 30 duizend naar ruim 38 duizend. Volgens de onderzoekers kan de stijging 'statistisch gezien' toeval zijn.

Veel problemen ontstaan bij operaties. Zo worden complicaties na operaties te laat gezien. Ook gaat het vaak mis bij de toediening van medicijnen.

De patiëntenorganisatie NPCF reageert geschokt op het onderzoek en vraagt zich af of er wel genoeg wordt gedaan om fouten te voorkomen. De NPCF wil dat er vooral beter wordt gecommuniceerd met de patiënt. "Checklists invullen en protocollen ontwikkelen is mogelijk niet genoeg."

Nederland doet het overigens internationaal gezien met 5,5 procent vermijdbare doden niet slecht. In andere landen ligt dat percentage tussen de 3 en 12 procent.


(Foto: Novum)