'Supermarkten verkopen bedreigde tonijn'

Door bijvangst verkopen Nederlandse supermarkten bedreigde tonijn in blik. Blikken waar skipjacktonijn in hoort te zitten, bevatten ook bedreigde soorten zoals grootoogtonijn. Dat concludeert Greenpeace uit DNA-tests.

De milieuorganisatie hield steekproeven in twaalf Europese landen. In Nederland bleken volgens Greenpeace blikken van Vomar, Lidl, Albert Heijn en Emté niet in orde.

De bedreigde tonijn zou in de blikken terechtkomen door de manier waarop tonijn wordt gevangen. Vissers gebruiken zogenoemde lokvlotten om scholen skipjack aan te trekken. Die vlotten trekken ook onder meer grootoogtonijn aan. Die soort is moeilijk te onderscheiden van skipjacktonijn, waardoor deze wordt meegevangen en ingeblikt.

"De enige oplossing is het verbieden van lokvlotten", stelt onderzoeker bij Greenpeace Onno Beukenhorst. Hij wijst erop dat ook met hengels of netten zonder lokmiddelen op tonijn kan worden gevist. "Supermarkten moeten hun klanten kunnen verzekeren dat zij geen bedreigde vissoorten op hun bord krijgen."