Euro fors onderuit

De euro ging dinsdag fors onderuit tegen andere belangrijke valuta. Voor het eerst sinds september dook de Europese eenheidsmunt onder de 1,34 dollar per euro, met een daling van 1,8 procent. De Japanse yen werd zelfs 2,5 procent sterker tegenover de euro.

Beleggers zijn steeds nerveuzer dat na Griekenland en Ierland ook Portugal en Spanje aan de beurt zijn om gered te worden door de andere sterkere eurolanden.

Politieke crisis Ierland
Ook in Ierland lijken de problemen erger te worden. Zo dreigt er na een financiële crisis ook een politieke crisis, terwijl de Ierse machthebbers belangrijke hervormingsplannen moeten doordrukken om het vertrouwen van de financiële markt te herstellen.

De recente stresstest van Europese banken blijkt eveneens een wassen neus. Niet alleen de problematische Anglo Irish Bank, maar ook de Bank of Ireland blijkt een gretig afnemer van geld van de Europese Centrale Bank (ECB) te zijn.

Dit allemaal nadat de Europese stresstest had uitgewezen dat deze Europese banken voldeden aan het globaal gezondheidsonderzoek. Als laatste redmiddel kloppen banken in nood bij de ECB aan voor liquiditeit.

Merkel: Ernstige situatie
De Duitse bondskanselier Angela Merkel deed er dinsdag nog een schepje bovenop. "De Ierse crisis is anders dan de Griekse maar ze is even onrustwekkend. We zitten in een uitzonderlijk ernstige situatie als het over de euro gaat", aldus Merkel.


Euro fors onderuit