Strafeis voor overvallen omhoog

Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen overvallers van woningen en bedrijven. Dat meldt het OM in reactie op het onderzoeksrapport Overvallen in Nederland, dat maandag is overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De strafeis tegen meerderjarige overvallers wordt met een jaar verhoogd. Een meerderjarige verdachte van een overval op een bedrijf kan rekenen op een strafeis van twee jaar, een overvaller op een woning op een eis van drie jaar. Als er gedreigd is met een vuurwapen wordt de eis in beide gevallen met een jaar verhoogd. Is er sprake van zwaar lichamelijk letsel, dan betekent dit wederom een jaar extra gevangenisstraf.

Is de overvaller opnieuw de fout ingegaan, dan gaat de strafeis met nog eens vijftig procent omhoog. Het OM gaat vanaf 1 december de hogere straffen eisen voor overvallen die vanaf dat moment worden gepleegd.

Uit het rapport blijkt dat de politie minder overvallen oplost. Het gemiddeld percentage opgehelderde overvallen is sinds 2004 van 36 procent gekelderd naar 23 procent in 2009. Slechts 16 procent van de verdachten die worden aangehouden wordt uiteindelijk ook daadwerkelijk bestraft.

Minister Opstelten laat maandag in een reactie weten dat hij wil dat het aantal overvallers dat wordt bestraft de komende vier jaar verdubbelt. Ook moet het ophelderingspercentage stijgen naar veertig procent. "De impact van overvallen is zo groot, dat we de huidige situatie niet mogen laten voortduren."

Opstelten meldt verder dat sterk gaat worden ingezet op het voorkomen van overvallen. Overvallen worden vaak gepleegd door personen met meerdere veroordelingen op hun naam. De minister vindt dat overvallers beter in beeld moeten worden gebracht.

Verder wordt de regeling Keurmerk Veilig Ondernemen met een paar jaar verlengd. Met de regeling kunnen ondernemers samen maatregelen nemen om de veiligheid in hun omgeving te vergroten. Ook wordt de subsidieregeling voor mensen en bedrijven die preventieve maatregelen nemen nadat ze zijn overvallen in 2011 verlengd. Wie eenmaal slachtoffer is geworden van een overval, heeft een grotere kans opnieuw slachtoffer te worden, zo blijkt uit onderzoek.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal overvallen daalt van 2900 in 2009 naar 1900 in 2015.