Pensioenleeftijd werknemers stabiel

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2008 stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde leeftijd van de 68.000 mensen die met pensioen gingen was 62 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De pensioenleeftijd steeg in 2007 naar 62 jaar, nadat een aantal maatregelen voor vervroegde pensioenregelingen was geschrapt. Daarvoor was de pensioenleeftijd jarenlang 61 jaar. Na de wijzigingen waren er veel minder mensen die voor hun 60e met pensioen gingen.

De stijging van de pensioenleeftijd lijkt zich nu niet te hebben voortgezet. Net als in 2007 waren in 2008 bijna vier van de vijf werknemers die met pensioen gingen, jonger dan 65 jaar. In totaal gingen 67.600 werknemers met pensioen, ongeveer net zo veel als een jaar eerder.

Werknemers in de landbouw en visserij gaan het laatst met pensioen, met een gemiddelde pensioenleeftijd van 65 jaar. Ook in de horeca en de dienstverlening (63 jaar) zijn de stoppende werknemers ouder dan gemiddeld. In de zorg, de bouw en het openbaar bestuur zijn stoppende werknemers het jongst met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar.