'Aanpak Q-koorts laat door kibbelende ministeries'

De bestrijding van de Q-koorts kwam een jaar te laat op gang door onenigheid tussen de ministeries van Landbouw en van Volksgezondheid. Er werd pas actie ondernomen nadat Zembla in een uitzending aandacht aan de ziekte besteedde. Dat blijkt uit een evaluatie van de aanpak van de voor mensen gevaarlijke veeziekte, schrijft de Volkskrant.

De CDA-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) negeerden in 2008 nog verzoeken om in te grijpen van de GGD in Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Pas in 2009 werd besloten om dieren te vaccineren en een vervoersverbod voor besmette dieren op te leggen. Daarna werden ook dieren geruimd.

Volgens de evaluatiecommissie Q-koorts deden de ministers lang te weinig." Beide departementen volgden te lang hun eigen beleidslogica, hetgeen leidde tot een patstelling", citeert de krant uit het eindrapport.

De ziekte treft vooral geiten en schapen en kan van die dieren op mensen overslaan. In 2007 brak de ziekte op grote schaal uit, vooral in het zuiden van het land. In 2008 en 2009 werden duizenden mensen ziek. Ongeveer tien van hen overleden.


Aanpak Q-koorts kwam te laat op gang (Foto: Novum)