Minister wil spitsstroken permanent open

Spitsstroken op snelwegen moeten ook buiten de spitsuren worden opengesteld. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de doorstroming. Dat zegt minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu vrijdag in het AD.

Van Haegen stelt dat ze wil bekijken of spitsstroken niet gewoon permanent kunnen worden opengesteld. "Op die manier halen we het meest uit elke meter asfalt die we hebben aangelegd", zegt de verkeersminister.

Nederland heeft 225 kilometer aan spitsstroken die op minder drukke delen van de dag dicht zijn. De minister wil de stroken gebruiken als gewone rijbanen. Het ministerie onderzoekt of daar juridische bezwaren tegen zijn. Schultz van Haegen verwacht in het voorjaar meer te kunnen zeggen over waar en hoe de spitsstroken worden opgewaardeerd naar gewone rijbanen.

Spitsstroken bestaan sinds 2003 en liggen langs vijftien drukke snelwegen als de A1 en de A12. Ze zijn in het leven geroepen nadat rechters herhaaldelijk plannen voor wegverbredingen tegenhielden in verband met luchtvervuiling.