'Een op zes in jeugd mishandeld'

Een op de zes Nederlanders heeft in zijn jeugd te maken gehad met fysieke mishandeling door ouders of andere volwassenen. Dat zeggen onderzoekers van TNO vrijdag tijdens een conferentie over kindermishandeling, schrijft de Volkskrant. Bijna een op de vijf zegt daarnaast emotioneel te zijn mishandeld door zijn ouders.

Volgens de Leidse hoogleraar gezinspedagogiek Rien van IJzendoorn gaat het om de 'gewoonste en omvangrijkste verzameling strafbare feiten die we kennen'. Geweld op straat zou daarbij in het niet vallen. Wel zouden de cijfers, hoe hoog ook, niet erg afwijken van die in andere landen.

Voor het onderzoek werden 2200 volwassenen van 18 tot 74 jaar ondervraagd over hun jeugd. Het is voor het eerst dat volwassenen in Nederland op deze schaal rapporteren over mishandeling in hun kindertijd.

Onder fysieke mishandeling verstaan de onderzoekers situaties waarbij kinderen in hun gezin vaak werden geduwd, geslagen of dingen naar zich gegooid kregen. Bijna tien procent zegt wel eens blauwe plekken te hebben opgelopen of gewond te zijn geraakt. Emotionele mishandeling gaat om vernedering of uitschelden. Negen procent zegt daardoor angstig te zijn geweest.

Daarnaast gaf twintig procent van de ondervraagden aan zich emotioneel verwaarloosd te hebben gevoeld. Zij hadden het gevoel dat er niet van hen werd gehouden, of ervaarden een gebrek aan steun.