Rutte blijft zwijgen over PVV'ers

Premier Mark Rutte (VVD) volhardt in zijn standpunt om geen commentaar te leveren op het gedoe bij gedoogpartij PVV. Dat zei de premier woensdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer in reactie op nieuwe onthullingen.

Rutte moest dinsdagavond nog tekst en uitleg komen geven in de Tweede Kamer over de stabiliteit en geloofwaardigheid van de regering, nu Eric Lucassen lid blijft van de PVV-fractie ondanks een veroordeling voor ontucht. Nieuwe onthullingen over PVV'ers blijven zich echter opstapelen.

Zo bleek ook Richard de Mos te hebben gelogen over zijn verleden. Hij is nooit schooldirecteur geweest, terwijl dat wel op zijn cv prijkte. En James Sharpe zou eind jaren tachtig een toenmalig tienkampkampioen met een spike in het gezicht hebben gestoken, werd woensdag bekend.

Dinsdagavond werd al bekend dat het Hongaarse bedrijf waarvan Sharpe tot dit jaar directeur was, is beboet voor het misleiden van consumenten.

PVV-leider Geert Wilders bood tijdens het spoeddebat zijn verontschuldigingen aan zijn kiezers aan, omdat hij de Kamerleden onvoldoende heeft gescreend. Rutte herhaalde woensdag dat de Tweede Kamer de regering controleert en niet andersom. "Dat zou ongepast zijn." Voor hem is verder van belang dat het kabinetsbeleid op een meerderheid in de Kamer kan rekenen en dat is tot dusverre het geval, aldus Rutte.