'Kabinet aangetast door affaire-Lucassen'

De geloofwaardigheid van het kabinet is aangetast door de affaire rondom PVV-Kamerlid Eric Lucassen. Dat heeft de linkse oppositie dinsdagavond betoogd tijdens een spoeddebat met premier Mark Rutte (VVD).

D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat Lucassen in opspraak is omdat hij buurtgenoten zou hebben geterroriseerd. "Hoe geloofwaardig is nog de harde aanpak van straatterreur door het kabinet?" vroeg Pechtold zich hardop af.

PVV-leider Geert Wilders houdt er volgens Pechtold een dubbele standaard op na. Wilders bepleit harde straffen voor 'straatterroristen', maar laat Lucassen in zijn fractie zitten.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema memoreerde dat de afgelopen paar jaar zeven PVV-Kamerleden in opspraak zijn geraakt. Wilders maakte daar bezwaar tegen, omdat er met uitzondering van Lucassen niemand is veroordeeld. "U moet niet het beeld oproepen dat mijn fractie bestaat uit halve criminelen", zei Wilders.

Volgens PvdA-leider Job Cohen kan premier Rutte niet langer blijven zwijgen over de affaire, omdat de coalitie maar 76 zetels achter zich heeft. "Het lot van de coalitie hangt telkens opnieuw af van één stem. De minister-president kan niet blijven zeggen dat hij niets met de kwestie te maken heeft."

Rutte heeft zich tot nu toe niet over de affaire uitgelaten. Hij vindt het een interne kwestie van de PVV, heeft hij tot nu toe gezegd. Dat standpunt hebben ook de coalitiepartijen VVD en CDA.