Opnieuw PVV-Kamerlid in opspraak

Het Hongaarse bedrijf waar PVV'er James Sharpe werkte voordat hij Kamerlid werd, is in 2008 veroordeeld voor het misleiden van consumenten met een sms-dienst. Dat meldt het tv-programma PowNews dinsdag.

Sharpe was voor zijn benoeming tot Kamerlid de baas van het telecombedrijf Digitania in Hongarije. Dat lanceerde in 2006 een dating-service per sms, genaamd 'SMS magic'. Hiervoor werd in kranten en op televisie geadverteerd. Wie geïnteresseerd was in een afspraakje kon reageren via een sms, waarvoor moest worden betaald.

De foto's van de vrouwen die in de advertenties prijkten, waren niet echt. Ook klopte de omschrijving van hen niet. Daarnaast bleek het onmogelijk om met de getoonde vrouwen in contact te komen, oordeelde de Hongaarse mededingingsautoriteit in maart 2008.

De mededingingsautoriteit legde Digitania daarom 'de hoogst mogelijke' boete op vanwege het misleiden van consumenten; het bedrijf moest tien procent van de jaaromzet inleveren. Dat kwam neer op 265 duizend euro.

Sharpe ontkende dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer in alle toonaarden dat zijn bedrijf is veroordeeld. "Dat is absoluut niet waar. Het bedrijf heeft helemaal niets fout gedaan."

PVV-leider Geert Wilders wilde niet reageren; hij ontliep de pers dinsdagmiddag. Het nieuws van Sharpe komt daags na Wilders' besluit om PVV-Kamerlid Eric Lucassen niet uit de fractie te zetten, ondanks een veroordeling voor ontucht.