'Lucassen is al genoeg gestraft'

Het omstreden PVV-Kamerlid Eric Lucassen is niet uit de fractie gezet, omdat hij al is gestraft door de rechter voor zijn wangedrag. Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandagmiddag in een toelichting op zijn besluit om Lucassen een groot deel van zijn woordvoerderschappen te ontnemen.

Sinds vorige week bekend werd dat Lucassen in 2002 is veroordeeld voor ontucht met twee ondergeschikten toen hij sergeant was bij de landmacht en later in Haarlem buurtgenoten terroriseerde, voerde Wilders urenlange gesprekken met het Kamerlid. Wat de twee hebben besproken en of Wilders hem uit de fractie wilde zetten, daarover wilde de PVV-leider niet uitweiden. "We hebben veel opties besproken. De conclusie is dat hij in de fractie mag blijven."

Dat Lucassen het grootste deel van zijn portefeuille moet inleveren, omschreef Wilders als een 'extra sanctie', omdat hij door de rechter al is gestraft voor de ontucht. "Hij heeft zijn straf uitgezeten. Ik doe er een schepje bovenop."

Lucassen heeft het vertrouwen van Wilders en het aanzien van de partij wel fors geschaad. De PVV profileert zich als 'law and order'-partij die pleit voor harde straffen voor mensen die zich misdragen. "Hij zal echt keihard moeten terugvechten om het vertrouwen van mij, de fractie en de kiezer te herwinnen", zei Wilders. "Dat heeft een dikke knauw gekregen."

Wilders stak verder de hand in eigen boezem. "Ik had mijn huiswerk beter moeten doen tijdens de selectieprocedure." Lucassen is de vierde PVV'er die in opspraak raakt. Dion Graus, die zijn zwangere vrouw zou hebben mishandeld, Hero Brinkman (zou een barman in sociëteit Nieuwspoort hebben geslagen) en Marcial Hernandez, die een kopstoot zou hebben uitgedeeld in een Haags café, gingen hem voor.

De kwestie-Lucassen is brisant, omdat de regering steunt op een nipte meerderheid van één zetel. Mocht Lucassen uit de fractie zijn gezet, dan zou ook de steun voor het kabinet wegvallen.


Eric Lucassen (Foto: Novum)