Verdachten orgaanhandelnetwerk Kosovo

EU-aanklager Jonathan Ratel heeft zeven verdachten genoemd in een onderzoek naar een internationaal orgaanhandelnetwerk. In de aanklacht stelt Ratel dat de 'georganiseerde criminele beweging' mensen naar Kosovo vervoerde met als doel 'de verwijdering van menselijk organen om die naar anderen te transplanteren'.

Uit onderzoek bleek verder dat in 2008 ongeveer twintig buitenlanders 'zijn geronseld met valse beloftes over betalingen'. "Deze slachtoffers werden in andere landen geronseld en daarna onder het mom van betaling voor de verwijdering van hun nieren naar Pristina vervoerd", aldus Ratel. De slachtoffers werd tot 14500 euro beloofd terwijl de ontvangers tot honderdduizend euro moesten betalen. De slachtoffers kwamen uit Moldavië, Kazachstan, Rusland en Turkije en leefden 'in extreme armoede of hadden acute financiële problemen'.

Vijf Kosovaren, onder wie een voormalig topambtenaar van het ministerie van volksgezondheid, zijn aangeklaagd. Geen van hen zit in voorarrest. Twee buitenlanders, een Turkse arts en een Israëliër, worden nog gezocht door Interpol.