Mogelijk nieuw computersysteem voor politie

De politie krijgt mogelijk een nieuw computersysteem. Met het huidige systeem, waarin onder meer aangiftes worden opgeslagen, valt nauwelijks te werken, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Onlangs bleek al dat het systeem is ingevoerd ondanks rapporten waaruit bleek dat het niet goed zou gaan werken. In de praktijk zijn er tal van problemen. Het systeem is ingewikkeld, tijdrovend en er zouden zelfs gegevens verdwijnen.

VVD, PvdA, PVV en SP willen dat minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) ervoor zorgt dat het systeem wordt verbeterd, zeggen Kamerleden donderdag tegen de NOS. Nu brengen agenten te veel tijd door achter de computer. Als het systeem niet kan worden verbeterd, moet het helemaal worden vervangen.

Opstelten gaat bekijken of er inderdaad een nieuw systeem moet komen. Een probleem is wel dat dat geld kost, terwijl het kabinet juist wil bezuinigen. De Tweede Kamer accepteert niet dat vervanging van het systeem zou betekenen dat er de komende jaren minder agenten bijkomen dan is afgesproken.