Problemen met A380's Singapore Airlines

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines heeft in drie motoren van haar vloot A380 Airbussen, de grootste passagiersvliegtuigen ter wereld, olievlekken aangetroffen. Drie toestellen werden woensdag uit voorzorg teruggevlogen naar Singapore. Twee dagen eerder kondigde de Australische maatschappij Qantas aan met olielekkages te kampen in haar A380's.

Vorige week vond er een explosie plaats in een van de motoren van een toestel van Qantas. Het vliegtuig wist veilig te landen op de luchthaven van Singapore, maar de maatschappij hield haar hele vloot A380's aan de grond in afwachting van een onderzoek.

Singapore Airlines zei niet te weten of de olievlekken verband houden met de problemen die Qantas ondervond. Ondertussen maakte de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa bekend een motor op een van haar A380's te hebben vervangen nadat tijdens onderhoudswerkzaamheden een probleem was geconstateerd. Dit probleem zou geen verband houden met de problemen van Qantas.

Maandag zei Qantas dat in drie motoren van drie verschillende vliegtuigen olielekkages waren ontdekt, een probleem dat niet zou mogen voorkomen in dergelijke nieuwe motoren. Mogelijk zitten er kleine scheurtjes in de olieleidingen waarmee de motoren worden gesmeerd. Als er olie doorheen lekt kan dit ontbranden, met een falende motor tot gevolg.